11 april 2010

Säter



Imorgon bär det av till Säter, närmare bestämt Mentalvårdsmuseet. Ska bli himla intressant faktiskt! Vi har studiebesök där med klassen, ska plocka upp en från klassen i Borlänge så det blir trevligt. Det som man tidigare hört och läst om hur man behandlade personer med Psykiska problem är ju inte allför trevliga, så det ska bli väldigt intressant och se hur det har utvecklats...

"Mentalvårdsmuseet är ett psykiatrihistoriskt museum beläget på Skönviksområdet i Säter, det som tidigare var Säters sjukhusområde. Museet förmedlar kunskap om 1900-talets psykiatrihistoria. Genom bevarade föremål, fotografier och patientarbeten speglas förändringar på Säters sjukhus under 1900-talet fram till våra dagars psykiatriska vård. Museet är inrymt i en vårdpaviljong från 1912 och visar en återskapad vårdavdelning som det såg ut när hospitalet öppnade."

Spännande, eller hur...?

3 kommentarer:

  1. Ja det låter spännande - en annan sak som är minst lika spännande är hur många som genom århundranden har blivit feldiagnostiserade o blivit inlagda på mentalsjukhus fast de egenligen inte varit sjuka; tex alla personer som egentligen bara varit öppen medialt när de "hört röster" eller sett ngt konstigt - det är väldigt skrämmande att det faktiskt händer fortfarande idag - tur att man lärt sig handskas med sin förmåga så man inte blivit inspärrad :P

    SvaraRadera
  2. Det låter väldigt spännande. Jag skulle också vilja besöka det museet. Kolla om det är öppet i sommar för ett besök?? Hoppas bara att alla i klassen blir utsläppta efter besöket... :)

    SvaraRadera
  3. "Museet är öppet året om. Alla visningar är guidade.
    Visning av museet sker efter överenskommelse om tid per telefon, 0225-494 509.

    Under sommaren ges visningar för allmänheten vissa tider utan förbokning. Upplysningar om visningstider lämnas av museet och turistbyrån i Säter."

    SvaraRadera